Az eszperantó - lingvoponto

Eszperantó és francia
nyelvoktatás, nyelvvizsgára való felkészítés Szegeden

Lingvo-Ponto Nyelvstúdió - www.lingvoponto.hu
Tartalomhoz ugrás

Az eszperantó


Mi az eszperantó?

Az eszperantó a nemzetektől független, mindenki számára egyenjogú nyelvhasználatot biztosító élő, SEMLEGES nemzetközi nyelv. Az eszperantó használata egyenlő esélyeket biztosít, hiszen mindenki számára tanult nyelv.

Az eszperantó élő nyelv?

Igen, az eszperantó élő nyelv. A nyelv alapjait (16 nyelvtani alapszabály és kb. 900 szó) dr. Lazar Markovics Zamenhof rakta le 1887-ben, és 1905-ben minden szerzői jogról lemondott. Azóta - az Eszperantó Akadémia felügyelete mellett - az eszperantó ugyanúgy fejlődik mint a nemzeti nyelvek, és már régóta sokak által beszélt élő nyelvvé vált.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni?

Ez az egyéni képességektől és a tanulásra szánt időtől függ. Szorgalmas tanulással ugyanolyan nyelvi tudásszint eléréséhez más nyelvekhez képest 1/4 - 1/5 idő- és energiaráfordítás szükséges. Ez átlagosan kb. 100-120 tanórát és kb. ugyanennyi otthoni tanulást jelent. Viszont ne feledd: szorgalmas és kitartó tanulás nélkül ezt a nyelvet sem tudod elsajátítani!

Mitől könnyebb az eszperantó, mint a többi nyelv?

Az eszperantó fonetikus (mindent úgy írunk ahogy ejtünk), a nyelvtana logikai alapon épül fel, a ragozás a minimálisan szükséges mértékű.

Mire használható az eszperantó?

  • Ugyanarra, mint a többi nyelv, a nemzetközi komunikációra.
  • Az eszperantó jelentősen megkönnyíti más nyelvek tanulását. Propedutikai (más nyelvek tanulását megkönnyítő) szerepéről itt olvashatsz bővebben: www.eszperanto.hu/egyeb/propedeutika/
  • Igaz, hogy nincs Eszperantó ország, de évente több mint 300 rendezvény vár rád, ahol gyakorolhatod a nyelvet.
  • Cseveghetsz a neten, levelezhetsz külföldiekkel, híreket olvashatsz, zenét hallgathatsz a youtube-on, stb.
  • Van néhány szolgáltatás, ami csek az eszperantóul beszélők számára érhető el (pl.: ingyenes vendéglátó hálózat szerte a világban: Pasporta Servo)
  • Állami nyelvvizsga tehető belőle mind a három szinten (www.itk.hu), amit a legtöbb helyen elfogadnak a felsőfokú oktatásban
  • Az Európai Uniónak egyik fontos alapértékét képviseli: a nyelvi egyenjogúságot.

CONTACTS
+36 30 483 74 10
lingvoponto@gmail.com
Lingvo-Ponto Nyelvstúdió - Eszperantó és francia nyelvoktatás Szegeden
Vissza a tartalomhoz